Olcsó cajon – drága cajon

cajon belseje

Az ütőhangszeres piacon árban és minőségben egyre szélesebb a cajon választék.

Mire érdemes figyelni olcsó cajon vásárlásakor?

 

 1. Garanciális feltételek.

Hány év jótállást kapsz, és hogyan érvényesíthető ha belföldről vagy külföldről veszel hangszert?
Külföldről vásárolt olcsó cajon esetében a garancia érvényesítése nehezebb lehet, és gyakran a visszapostázás is a vevőt terheli. Nézz utána, hogy a garancia hány évre szól? Ki vállalja a visszaszállítást? Ezek az információk az Általános Szerződési Feltételekben megtalálhatók.
Magyarországon tartós fogyasztási cikkre 1 év garancia (10.000.- Ft feletti érték esetén) kötelező! Még  egy online piacon vásárolt használt dobra is érvényesíthetsz bizonyos jogokat. Nézz utána! Mi minden termékünkre 3 év teljes körű jótállást vállalunk.

Kötelező pénzvisszafizetés – Az “elállás joga”.
Egyre több cég – ahogyan mi is – vállal akár 30 nap pénzvisszafizetést. Ez az elállás joga. Magyarországon 15 nap  kötelező online vásárlás esetén. Minden indok nélkül visszaküldheted a cajont. Biztonságosabb a vásárlás.

 

2. Vásárlói vélemény.

A kiszemelt cajonról keress videókat, vásárlói véleményeket!

Semmit sem találsz? Az nem túl biztató. Egy hangszerboltban is körülnézhetsz, vagy kérdezz perkásokat!
Ökölszabály: a nagy gyártók közép és felső kategóriás termékei megbízhatók, kiegyenlítettek. Az alsó kategória nagyobb szórást mutat, 10 hangszerből 1-2 nagyon jó is lehet, de a többi…..
Szívesen adunk tanácsot, fordulj hozzánk bizalommal! A legtöbb neves külföldi gyártó termékeit ismerjük.  Kapcsolatfelvétel itt 🙂

Egyre több webshopnál elérhetőek a vásárlók visszajelzései, vagy legalább értékelései a konkrét terméknél. Ezt érdemes jól kivesézni, külföldi oldalakat is böngészni.

3. Mit keress?

Schlagwerk Cajonok egy Musikmmesse-n
Schlagwerk Cajonok egy Musikmmesse-n

Hangzás. A basszus tiszta, vagy rövid pergőhangú legyen. A sarkok magas hangúak, érzékenyek, tiszta pergő hanggal. Olcsóbb cajonok pergése gyakran fordítva szól: a mélyek sisteregnek, a magasak pedig csak natúr fa hangot adnak. Ez hiba. Ennek oka általában a fix, középre szerelt sodrony. Egy kiválasztott hangszerről keress több videót, ahol meg is hallgathatod a dobot. Gyártók oldalain és a YouTube -on is kereshetsz.

Esztétika. A kivitel minősége nagyon változó, főleg a cajon ütőlapot feszítő csavarok és belső részletek kidolgozása okozhat meglepetést. A felületkezelés általában már minden gyártónál, típusnál igényes.
Érdemes az ergonómiát, ívek, élek lekerekítését megnézni. A szögletes sarok és éles felső ív főleg hosszabb játékidőnél rendkívül kényelmetlen. Pár évvel ezelőtt a Németországi partnerünk több hangszerünket is visszadobta javításra e probléma miatt. Igaza volt. Azóta erre fokozottan ügyelünk.

 

4. Alapanyag.

A hagyományos, régi cajonok keményfából és cédrus ütőlapból készültek.

 

Gon BOPS box
Gon Bops tömör fa testű ” kajon”

Mi is, mint a legtöbb gyártó nyír rétegelt lemezekkel, és furnérokkal dolgozunk. A rétegelt lemez nagyon tartós, nagy nyomást kibír és elég homogén ahhoz, hogy az állandó minőséget megtartsuk. Az egyiptomiak már furnéroztak, a római légió pajzsa rétegelt, hajlított lemez volt….:)

Létezik már MDF ütőlap, nem ajánlom. Könnyen beszakad. A cajon oldalának már megfelelő az MDF, de a ragasztás nem annyira tartós.

A hangszer teste 10-15 mm, az ütőlap 2-3 mm között változik.

 

5. A méret nem számít?

A standard méret 30x30x47-50 cm (szélesség x mélység x magasság).
Az olcsóbb modellek gyakran alacsonyabbak, ami gyerekeknek vagy utazáshoz ideális, de hosszabb játéknál kényelmetlen lehet.
Az afroperui cajonok viszont pár centivel nagyobbak, és sokszor tömör fából készülnek. Nézd meg a méreteket, mert már többen meglepődtek átvétel után.  A “felnőtt kahon” méret 47 cm magasságtól indul!

 

6. Hol, mire szeretnéd használni a cajont?

  • Ha hosszabb távra tervezel érdemes a közép, felső kategóriás hangszerek közül választani. Ezekkel már lehet zenekarban és stúdióban dolgozni, élmény a játék. Hosszabb távon a minőségi felár megtérül. Ezek a hangszerek általában Európában vagy Amerikában készülnek, áruk 40.000.- és 120.000.- Ft közötti. Igen, nem olcsó. De a minőségi munkának, a tervezésnek, a tesztelésnek és a garanciális feltételeknek ára van. A piacon tartják az árukat, így legrosszabb esetben eladhatod használt hangszerként.
  • Tanulásra a belépő szint felső vagy közép kategória alja már használható. Átlag 30.000-50.000 Ft.
    Szinte minden gyártónak vannak ilyen termékei.
  • Ha ritkán használod a hangszert, lehet belépő szintű, olcsó cajon. Egyszer valaki úgy keresett minket, hogy évente kétszer használja pincebulin, mert oda nem visz dobszerkót. Hát ide tényleg elég egy olcsóbb dob. A raktár aljáról túrtunk is neki egy régi, kísérleti modellt, ami használható 🙂 Mindenki boldog volt.

 

7. Mi a különbség egy olcsó és egy drága cajon között?

Az olcsóbb hangszerek nagy tételben, “futószalagon” készülnek, gyakran Távol-Keleten. Alapanyagban megfelelő minőségűek, de egy termékcsaládon belül is nagyon nagy a szórás, hiszen nincs egyenként tesztelve a cajon….de hát ezért olcsóbb. Több alkalommal javítottam ilyen dobot, és látható hogy a terv jó, a kivitel még elfogadható, de a gyártás során nem került egy hozzáértő ember kezébe, vagy nem volt ideje belőni a dobot.
A drágább modellek jó esetben lelkiismeretes beállítás után kerülnek az üzletekbe. Minőségi alapanyagokból, szakértelemmel készült hangszerek.

 

8. Cajon kit, cajon építése házilag.

A hangszer jellegéből adódóan sokan maguk szeretnék megépíteni hangszerüket.
Házi készítéshez egyre több anyagot találhatsz a neten. Keress egy jó tervet, videót, és azt kövesd! Jelen cikk nem hivatott részletezni az építést, az egy külön cikket érdemel.

Az olcsó cajon építő kit ideális ha szeretsz barkácsolni, (vannak szerszámaid) vagy szeretnél a gyermekeddel közösen eltölteni egy jó hétvégét. Akár egy szuper technikaórát is el tudok képzelni. Sajnos a  végeredmény precíz munka esetén is kérdéses. Számomra fura, hogy a cajon építő kit reklámok végén soha nem hallható a hangszer magában, stúdióban…. Legnagyobb baj a fix, gyakran egyetlen középre szerelt sodrony.  Utólag még alakítani kell ezeken a hangszereken, ha rendes hangzást szeretnél.

Kapható komolyabb, jó minőségű építő kit is, pl a Sela cég termékei. Ezek ára arányosan magasabb is.
Ha szeretsz fával dolgozni, a mi termékeink közül a Kreatív Cajont ajánljuk. Itt csak a felületkezelést hagytuk el, de a sodronyok állíthatók, a hangszert használatra készen, behangolva küldjük el.