Melyik cajon való nekem? Sodronyos vagy húros?

Egy jó cajon vásárlása nem kis befektetés. Hogy melyik cajon illik hozzád, azt pontosan nem tudom. De ha a célt ismered, és az alábbi kérdéseket megválaszolod, a kör  szűkíthető.

Kérdések, amit érdemes megfontolni cajon vásárlás előtt:

Mire használod majd a cajont?

Dobfelszerelés kiváltására akusztikus koncerten?
Más ütőhangszer kiváltására pl. kanna,darbuka, konga…?
Studiózásra?
Otthoni gyakorlásra?
Netán cicaodu lesz, kaspótartó? Mi anno a kollégiumba ezzel csempésztük be a sört…

Milyen a karaktered?

Lágyabb, finomabb vagy férfias, dinamikus a játékmódod? Vagy mindkettő? 🙂

Mihalik Ábel és a bagoly cajon
Mihalik Ábel és a bagolycajon ( Kiscsillag 2008-2016 )

Milyen magas vagy? Lábcint használni egy alacsony cajonról fárasztó.

Tekintsd meg ezt a videót, nekem már a nézésétől is kireped az ujjbegyem!
 Alex Acuna, afroperui stílusú játék

Mennyi pénzt szánsz a minőségre?

Lehet érdemes egy kicsit várni, és gyűjteni egy jobb kategóriára?
És ne felejtkezz meg a cajon tokról se! Ha sokat cipeled a béléses, vastagabb védi csak az ütéstől a cajont. Ha egy helyben, pl. próbateremben van, akkor lehet a vékony huzat is elég.

Milyen zenei stílusokban használod majd?

Itt főleg a dinamikára, érzékenységre gondolok. Finomabb zenéhez érzékenyebb cajon kell. Érzékenyebb a vékony 2-3mm-es ütőlap, és általában a pergő rendszernél a húros jobban reagál a finom játékmódra. Saját termékeink közül ilyen a Butterfly Húros Cajon


Sodronyos vs húros cajon

Sodronyos, a modern.

Az igényes cajonoknál egyértelműen szétválaszthatóak a hangok. Tiszta, pergőhang mentes mély, kicsit sistergősebb, kásásabb pergő. Finom újjpergetésre kevésbé reagál. A CajonStudio cajonoknál állítható a sodrony feszessége, így az érzékenységen kis mértékben lehet módosítani, a nem kívánt zörgést megszüntetni. Az olcsó cajonoknál néha zavaró, zörgő basszust hallhatunk, fa hangú pergővel. Ennek oka a rosszul, vagy rossz helyre szerelt sodrony.

A sodronyos cajon puritánabb, keveesbb beállítási lehetőséggel. Fogd és vidd, ülj és játsz!

Húros, a tradicionális  flamenkó cajon

Létezik fix és állítható húros cajon. Mi gitárkulcsokkal feszíthető húros hangszereket készítünk. A húrok párhuzamosan futnak, tépőzárral tompítható a rezgés.

Az újabb, második generációs perui jellegű hangszereknél fixen, csak a sarkoknál feszülnek a húrok. Ezek is szép, tiszta hangzást adnak. Ilyenek pl a Gon Bops termékek némelyike.

A húros cajon több beállítást tesz lehetővé, de kicsit többet is kell vele foglalkozni. Akár nagyon érzékeny, felhangokban gazdag pergőt is beállíthatunk. A basszusba ilyenkor már beleszól a húr, de ez nem feltétlen hiba. Kivéve ha csúnya utórezgést, zörgést ad. Jó hír, ha egyszer beállítottad, már nem nagyon mászik el.
A professzionális felhasználók 80%-a húros cajont használ.

Cajon beállításról egy cikket még írnom kell 🙂

Afroperui, afrokubai cajon

Az eredeti cajonokban nem volt húr, sodrony, csak a fa ütőlapot tartó csavarok, szögek lazítása adta a reccsenő hangot. Európában nem terjedt el, pedig megfelelő játékmóddal nagyon izgalmas hangzásvilágot teremt.

×
×

Cart