Riport: Jankó Miki – a Rackajam perkása

Jankó Miki vagyok, a Ferenczi György és a Rackajam dobosa, perkása, cajonosa 😉

Jankó Miki perkás photo by Lajtos István

Honnan jöttél és most hol élsz?

1984-ben Kassán születtem, Szlovákiában. 2004 óta élek Magyarországon, Budapesten.

Hogyan jött a ritmus az életedbe?

Édesapám is dobos, egy kassai vendéglátó zenekarban, az Orionban. Legfőképp miatta választottam a dobot, mint hangszert… egyből beleszerettem a dobfelszerelésbe, és a zeneiskolai tanárom kérésére elmentem a Kassai Ifjúsági Fúvószenekar próbájára, akik azonnal elvarázsoltak. 10 évet töltöttem velük 🙂

Majd felvételt nyertem a Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol 4 éven keresztül a fantasztikus Solti Jánostól tanulhattam. Jánoska ajánlott be a Rackajam zenekarba, ahol már 12 éve tevékenykedem. Eleinte dobszerelésen muzsikáltam, majd cajonra váltottam. Ennek oka a Rackajam zenekaron belüli profil váltás volt.

Senki nem mutatta, hogyan kell püfölni a “fadobozt”, de szép lassan kitanultam, és sajátos technikát alakítottam ki. A Rackajam időközben Magyarország egyik legmeghatározóbb világzenei zenekara lett, évente megközelítőleg 110 koncertet ad Magyarországon, és szerte a Kárpát-medencében.

A Rackajam legújabb lemezét, a Mindenek szerelmét a Cajonstudio Butterfly modeljén játszom. Az eddigi legjobb, legszebb, és legmagyarabb hangszeremen. Egyszerűen imádom !

 Milyen zenei formációkban játszol?

Legfőképpen a Ferenczi György és a Rackajam zenekar tagja vagyok 2006 óta. Zenekari tagok : Apáti Ádám, Bizják Gábor, Ferenczi György, Jankó Miki, Pintér Zsolt.

Melyek a legemlékezetesebb fellépéseitek?

Sok-sok emlékezetes koncert, fellépés köt a Rackákhoz. Ezek közül talán az egyik legkedvesebb élmény az első amerikai utunk során történt, amikor először szólalt meg a muzsikánk egy nashvillei stúdióban. Ez felejthetetlen élmény.

De nagy szeretettel gondolok a kapolcsi bulikra, a Kobuci kertes koncertjeinkre, a Roby Lakatossal játszott közös bulikra, a Csík zenekarral játszott koncertekre, a Szalonna és bandájával készült felvételekre, vagy a Dűvő táborban eltöltött pár napra.

Jankó Miki az Első Pesti Rackák dobosa. Kövesd őket!

A fotókat Lajtos István készítette.
Miki egy egyedi CajonStudio Butterfly cajonon  játszik.

Vélemény, hozzászólás?

×
×

Cart