4 olcsó cajon mikrofon összehasonlítása. Csak kettő használható igazán.

Cajon Mikrofonok tesztelése

Egy gyors tesztelést végeztem 20.000.- Ft alatti cajon mikrofonokkal.

A cikkben a mikrofonok elhelyezéséről és a cajon speciális akusztikájáról is írtam pár szót. Ezek befolyásolják a  cajon mikrofon végső lehetőségeit, eredményeit.
Kíváncsi voltam az alábbi kérdésekre:

Cajon Mikrofonok tesztelése
Cajon Mikrofonok
  • Bírja-e a hangnyomást amit a cajon lead?
  • Hogy veszi-e a mély és a magas hangokat?
  • Mennyire zajos?
  • Természetes hangot ad?

Melyik mikrofonokat vettem górcső alá?

Cajon Mikrofon pozíció

A mikrofonokat a dob belsejébe helyeztem a cajonjainkba rögzített hangelnyelő szivacsra. Tudni kell, hogy ez az elhelyezés nem egy természetes hangzást ad. Kicsit doboz szerű és utólagos keverést igényel. Stúdiózásra nem alkalmas, ha a cajon eredeti hangját akarod megkapni. Ezzel a témával a Hangosítás cikkeinkben foglalkoztam. Itt pár tippet olvashatsz, mire figyelj hangosításkor.

De akkor miért teszem a cajon belsejébe?

  1. Nem kell állványt cipelned.
  2. Nem mozogsz el a színpadon.
  3. Játék közben nincs útban a mikrofon.
  4. Nem kap a reflexnyílásból kiáramló levegőtől extra légáramot a mikrofon.
  5. Saját hangosításnál kisebb fellépésekre ideális, főleg elektronikus, amúgy sem természetes hangzású felállásnál. Tehát szintetizátor, elektromos gitár, effektezett dolgok, stb. Keverőre csatlakozol, hangszín beállítás és kész. Koncertezni lehet így, stúdiózni tilos! 🙂

Mekkora a hangnyomás egy cajonban?

A cajon belsejében nem annyira vészes a nyomás, az összes mikrofon dobhoz is ajánlott. Nézzük csak a maximális hangnyomást a gyártók leírása alapján:
Ev Co4 SPL 94
Superlux Pra SPL134
T.bone CD 56 és Szuperlux E 100 SPL 150

100SPL egy légkalapács 1 méterről, 150SPL egy sugárhajtómű, 120SPL a fájdalomküszöb….jajj tudom, azt kérdezed mekkora SPL-lel szól egy cajon? Nem tudom. Egy megküldött dobszerkó olyan 100 körüli, a cajon ennél jóval kisebb. Ebből már sejthető, mind a négy mikrofon jól vizsgázott, nem klippelt be erős ütésre egy sem.

Mennyire adta vissza a mély hangokat a mikrofon?

Ebben is  jól szerepelt mindegyik mikrofon, talán a t.bone CD 56 és a szuperlux E100 természetesebb hangszínt produkált.

 

Mennyire vette a magas pergő hangokat?

Cajon-hangositas
Cajon-hangositas

Na itt kezdődnek a különbségek, a leggyengébbtől haladok felfelé, mellékeltem a gyártó által megadott frekvenciatartományt.

  • EV CO4: 50 – 18,000 Hz.   Meglepően tompán szólt, mintha levágták volna a magasakat. Gyakorlatilag csak közép és mély tartományt vesz….ezt a mikrofont amúgy fúvós hangszeren is teszteltem másod mikrofonként, és ott is ezt tapasztaltam.
  • Superlux PRA218A: 20 – 12,500 Hz. Egy kicsit jobb a helyzet, de még mindig kevésnek éreztem a magasakat, bár látható a gyári adaton, a basszusra repül rá és ezt meg is teszi.
  • T.bone cd 56: 50 Hz – 16 kHz. Minimális eq-val ( equalezer- keverő) rásegítve a cajon eredeti magasait hozza, hangszínben kicsit száraz. Én fúvós hangszerekhez használom és nagyon szeretem, kb 3 éve nyúzom….
  • Superlux E100: 30 – 18,000 Hz. Eq-t itt is érdemes használni, de anélkül is szépen szól. Nem csak tartományban, de hangszínben is ez hozta a legjobb eredményt. Ez egy félkardioid kondenzátor mikrofon, így fantomtápot igényel a keverőről….sajnos ez egy picit zajosabbá is teszi a többi mikrofonhoz képest, egy halk alap sistergés hallható, bár ez a keverőm hibája is lehet. Nem zavaró, de hallható. Előnye még a lapos kivitel “csempemikrofon”, így kényelmesen használható a cajon alján.

Összegzés és árak

  1. Superlux E100 15.000.- Ft körüli ár, természetes hangzás, érzékeny,  picit zajos. Ezt a típust építjük a hangszerekbe gumi zsinórral és xlr adapterrel rögzítve. Ezidáig 12 darabot kértek és csak pozitív visszajelzést kaptunk. Én ezt használom a dobban, a CD56 marad a fúvós mikrofonom.
  2. T.bone CD56 13.00.- Ft körüli árral jól használható, puritán, picit száraz hanggal. Dinamikus mikrofon, így nem kell phantomtáp a keverőről. Ajánlom.
  3. Superlux PRA218A, ez a legolcsóbb, 8.000.- Ft alatti, ha kiegészül egy kis overhead mikrofonnal egész jó színpadi cajon szett darabja lenne. Korrekt, tesztelnem kell a PRA228A tam mikrofont….
  4. EV CO4 Nincs miről beszélni, 10.000.- Ft körüli ár, sokan dicsérik de nekem most itt nem jött be.

Ti mit használtok? Van véleményetek? A hazai szakmát is megkérdeztem, az ő válaszaikat a Dobosok mesélnek cikkben olvashatod.

Ha beépített mikrofonos hangszereinket szeretnéd megnézni, a  nézz körül a boltunkban!

Itt pedig egy party felvétel a beépített SuperluxE100-al:

[/ Vc_column_text]

[/ vc_column] [/ vc_row]

One Reply to “4 olcsó cajon mikrofon összehasonlítása. Csak kettő használható igazán.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük