Cajon ár. Alapvető információk egy cajon vásárlásához.

Cajon ár

Könnyen hordozható, gyors, robbanásszerű sikerélmény a tanulásban. Nem utolsó sorban megfelelő a cajon ára, hogy felvegye a versenyt akár egy egyszerűbb dobfelszereléssel. A legjobb az egészben, hogy képes alkalmazkodni a legkülönbözőbb zenekari felállásokhoz és zenei stílusokhoz.

Az elmúlt tíz év alatt a cajon lett az egyik legtrendibb hangszer a kézi dobok között, és ez nem véletlen.

Nos, ha már gondolkozol az első cajon vásárlásán, itt találsz pár dolgot ami segíthet a választásban.

Cajon ár

Mennyi egy cajon ára?

20-30.000. Ft közötti áron már a belépő szintű olcsó cajonok elérhetőek.
30-50.000 Ft közötti áron közép,
40-150.000 Ft körüli áron felső kategóriás dobot lehet vásárolni. Ezek a dobok az árukat jobban tartják, akár használtan is korrekt áron eladhatók. Az olcsó cajon használtan szinte eladhatatlan.

Mit kapsz a magasabb árért cserébe?

“Csak” három dolgot.

  1. Egy jó hangú, egyénileg beállítható hangszert
  2. Kiváló minőséget
  3. Korrekt garanciát

Te melyikről mondanál le?

Miért van ekkora eltérés az árakban?

A legolcsóbb dobok minősége egy szérián belül is nagy eltérést mutatnak. Legnagyobb hiba a pergő rendszerek igénytelensége, ebből következő hibás hangzás. Ezek a hibák utólag nem, vagy nehezen orvosolhatók. Több ízben javítottunk ilyen hangszert.
Érdemes a cajonra kicsit többet költeni, ha bizonyos funkciókra vágysz. A drágább modell lehetővé teszi, hogy hogy a húrok vagy sodronyok beállításával játszunk.

Sok cajon gyártó hangszerénél alap funkció, hogy imbuszcsavarral a húrok feszessége állítható legyen, így változtathatjuk a hangot. Lazább húrok több sistergést és felhangot biztosítanak, a feszes húrok ellenben úgy szólnak mint egy feszes pergő.

Teljesen személyre szabhatom a cajonom hangját?

A cajonstudio húros hangszereinknél levehető tépőzárakkal tovább finomítható ez a rezgés, és egyes típusoknál egyenként, gitár hangolókulcsokkal feszíthetők a húrok.
Az igényesebb sodronyos cajonoknál a pergődob sodrony feszessége állítható. Nálunk a dobban elhelyezett marokcsavarral teheted ezt meg, és így beállíthatod a kívánt rezgést.

A legdrágább modellek speciális paraméterekkel vagy tulajdonságokkal rendelkeznek. Speciális ütőlap, különleges forma, extra funkciók, különleges fa alapanyag vagy esztétika. Ezek a jellemzők valamivel magasabb áron érhetők  el, viszont jóval sokoldalúbb eszközt eredményeznek. Itt egy példa: stage cajon.

Mi kerül ezen ennyibe?

  1. A szaktudás, a számlaképesség, a minőségi gépek és alapanyagok.
  2. A gyártó költségei,  fix kiadásai ( áramtól a könyvelőn át az alkalmazottak béréig).
  3. A gyártást megelőző kísérletezés és fejlesztés, az elkészített hangszerek tesztelése a boltba küldés előtt.
  4. A garanciális feltételek utólag ingyenes és zökkenőmentes biztosítása.
  5. Végül a kereskedők vagy webshop fenntartásának költségei, reklám, csomagolás, szállítás és az áfa, vagy vám díja.

 Kajon, kahon, cahon vagy kahun?

A szó a spanyol “fiók, láda, doboz” szóból ered, ami bepillantást nyújt a dob történetébe. Kiejtése kahon, de nálunk gyakran cahon, cajon, kajon néven emlegetik.

Amikor az afrikai négereket rabszolgaként dolgoztatták Peruban és Kubában, a hangszeres játékot és táncot tiltották. Titokban székeken, asztalon és ládákon, vagy kipucolt, üres tökökön doboltak. Ha a cajon eredetéről többet szeretnél tudni, a cajonstudio.com történet olalon találsz cikket.

Cajon, a kezdő dobosok barátja

Valószínűleg a legnagyobb oka hogy a “kajon” mára annyira népszerű, hogy ezek kezdő barát hangszerek. Nem igényelnek nagy technikai tudást, előképzettséget.

Ha valaha is doboltál az asztalon vagy a kocsi kormánykerekén, gyakoroltál a cajonon! A népszerűség másik oka, hogy mára a cajonok ára mindenki számára elérhetőek. Bárki megtalálhatja a neki megfelelő árú és minőségű dobot. Azért érdemes utánajárni, tájékozódni, hogy Milyen eladó cajont vásárolj?

CajonStudio Stage Húros Cajon
CajonStudio Stage Húros Cajon

A hangszer felépítése

A legfontosabb rész a cajonon az ütőlap, amely egy vékony fa lemez. Ez a rezonátor, kiváltja a hagyományos dobbőrt. Vastagsága 2-4 mm, különböző fa fajtából készülhet, de szinte mindig rétegelt lemez. Ez nagyobb szilárdságot és tartósságot kínál.

Mi a Stage Cajonnál például egy  speciális Finn 2.5 mm-es, 5 rétegű nyír modellező furnért alkalmazunk, ami 5  papírlap vékony réteget jelent.  Az ütőlapot felragasztják,  vagy csavarokkal szorítják a testhez. A cajon teste egy lyukas láda.
Ha az építésről többet szeretnél olvasni, azt ebben a cajon készítés ismertetőben találod.

Játékmód

A cajon alapvetően két fő hangot hoz létre. Magas és mély.

A magas hangokat a hangszer felső sarkainál és felső kb 15 cm-es területén érhetjük el.

A basszust  kicsivel hangszer közepe felett.  Nem biztos hogy a hangszer közepét kell ütnöd, az gyakran már túl puha, befulladós hangot ad. Az ideális hely a felső 1/3 rész.

Természetesen a megfelelő ütéstechnika gyakorlása és a jó minőségű hangszer szükséges a megfelelő hangzáshoz. YouTube -on jó sok oktató videót találhatsz. Az én kezdő kedvenc videóimat összeszedtem egy  youtube csokorba. Angol és spanyol nyelven is keresd az “alap cajon lecke” videókat.
További 11 tipp kezdő cajonosoknak.

Hol vegyem meg a dobot? No és melyiket?

Régen volt egy népszerű cajonmania nevű német weboldal.

Rengeteg hangszert teszteltek és ötleteket adtak pl.a hangosításra és választásra. Én nagyon szerettem. Egyik cikkben a 100 Euro alatti hangszerek minőségét írták le. Minden köntörfalazás nélkül leteszteltek több dobot. A cikk után az oldal megszűnt. A rossz minőségű, olcsó cajonokat árusító boltok és gyártók pert akasztottak az oldalt üzemeltetők nyakába.

Hogyan tudom tesztelni a dobot vásárlás előtt?

A saját tapasztalatunk is az, hogy 30.000.- ft cajon ár körüli vásárlás előtt érdemes alaposan megnézni a hangszert. Ajánlott videókat hallgatni, teszteket, vásárlói visszajelzéseket olvasni ( ha van egyáltalán!!!!).

Ne reménykedj! Egy olcsó cajon nem lesz olyan mint egy drága, professzionális hangszer. A cajon ára nem annyira elérhetetlen, hogy ne legyen érdemes még egy kicsit spórolni, rááldozni egy középkategóriás mobiltelefon árát.

Hol vásárolhatsz biztonsággal?

Bármely dobokat árusító hangszerboltban és komolyabb webshopban nyugodtan vásárolhatsz. Viszont a gyanúsan olcsó hangszereket és a csak apróhirdetéseken keresztül árusító kereskedőktől rizikósabb lehet a vásárlás. Erről a témáról, például a garanciákról, külföldi vásárlásról az Olcsó cajon-drága cajon cikkben olvashatsz bővebben.

A hátsó reflexlyuk elhelyezése és mérete befolyásolja a cajon hangzást.

  • Ha a reflex lyuk pontosan középen van a hátsó lemezen, az nagyobb hangerőt, de kevesebb hangszínt eredményez.
  • Ha a lyuk feljebb vagy lejjebb helyezkedik el, akkor teltebb hangszínt, de halkabb mélyeket kapunk.
  • A basszust tovább fokozhatják egy megerősítő gyűrűvel a lyuk belső pereme körül. A spanyolok imádják.

Vigyázat! Az extra mély, hosszú és erős basszus néha a magasak rovására megy. Eltolódik az arány, ami a zenekari játéknál zavaró is lehet.

Több hang egy cajonból?

Néhány cajon egynél több játékfelületet is kínál.

  • Egyes modellek ütőlapja több részre osztott, és ezek különböző hangtónust adnak.
  • Más hangszereknél a hanglyukat a test oldalán helyezik el, így két ütőfelületet kapunk. A hátsó oldal egy natúr,  pergő nélküli fa hangzást biztosít.
  • Speciális belső merevítés által bongó hangszín is elérhető néhány hangszeren.

Ha nem ilyen különleges dobot választunk, a cajon oldalán és hátulján bármikor játszhatunk. Különleges effekteket, konga és bongó típusú hangokat hozhatunk létre.

Remélem tudtam pár hasznos információt  adni a megfelelő cajon ár és minőség kiválasztásához . Bízom benne, hogy sikerül olyan cajont választanod, amellyel a következő években elégedett leszel.
Örömteli dobolást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük