Cajon leckék? 10 tipp kezdő cajonosoknak

A következőkben kezdő cajonosoknak próbálunk néhány tippet adni ahhoz, hogy a játék mielőbb élménnyé tudjon válni számukra.

A kezdeti nehézségek leküzdéséhez íme pár jó tanács:

 

1. Válassz hozzád illő hangszert!

Megtalálni a megfelelő hangszert nem is olyan könnyű feladat. A piacon számos gyártó kínálja termékeit melyek között kidolgozásban, minőségben és méretben is nagy szórást tapasztalhatunk. Nem beszélve az árról, ami akár 70 és 600 euró között is mozoghat. A választást különösen megnehezíti, hogy az árkülönbségek sokszor nem feltétlenül jelentenek minőségbeli különbséget is. A legfontosabb, hogy az általad játszott stílushoz a legmegfelelőbb hangszert válaszd, mely méretben is igazodik elvárásaidhoz. További információkat a választás megkönnyítéséhez ebben a cikkbe találsz:  Melyik cajon való nekem? 

 

2. Keress egy jó tanárt!

A jó tanár alatt itt nem feltétlenül egy bizonyos személyt kell érteni – bár egyre több neves dobos foglalkozik képzéssel, és számos kurzus is elérhető ma már – hanem azokat az online felületeket, videomegosztókat, blogokat melyek segítségével a kezdeti lépéseket egyszerűen meg lehet tenni anélkül, hogy komolyabb összegeket kellene áldozni rá. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az esetlegesen rosszul megtanult technikák, rossz beidegződések később sok bosszúságot okozhatnak.
A mi kedvenc  tanáraink: Keönch László Farkas, Tar Gergely és Szendy Gábor.

3. Nyújtás – bemelegítés

A hangszeren való játék komoly megterhelést jelent mind a csukló mind az ujjak számára. Ajánlott játék előtt bemelegítő-nyújtó gyakorlatokat végezni. Az ehhez szükséges technikák szintén megtalálhatóak a videomegosztó oldalakon. Ha rászánsz pár percet gyakorlás előtt egyszerűen megelőzhetőek a sérülések, valamint nem kell esetleg reggelente csuklófájással ébredned. Hasznos, ha nem átfagyott kezekkel kezdesz el játszani, és az ékszereket is tanácsos a gyakorlás előtt levenni. Hideg időben kézkrémmel puhítsd az ujjaid, különben könnyen kireped. Ha ez megtörtént, gondosan tekerd be az ujjvégeket sebtapasszal, és úgy gyakorolj!

4. A helyes testtartás

fullA cajon kialakításából és a rajta való játék természetéből adódóan a helyes testtartás elsajátítása az egyik legfontosabb feladat a kezdő játékos számára. Egyrészt figyelni kell arra, hogy egyenes testtartással és nem a hangszer fölé görnyedve játsszunk, másrészt próbáljunk minél lazábban elhelyezkedni, mert a feszes ülés megnehezíti a pontos, laza mozdulatokat igénylő játékot. A talpak a padlón legyenek (a lábad úgyis magától rááll az ütemre), a lábak pedig kb. 90°-os szöget zárjanak be egymással. Megfelelő testtartás mellett a hangszerből kihozható az összes benne rejlő lehetőség, és a basszus hangok is elérhetőek. Ha figyelsz a megfelelő ülésmódra, és a kezdeti időszakban nem játszol egy nekifutásra 8-10 percnél többet, jó eséllyel elkerülhető a hátfájás és a gyors elfáradás is. Ha a sok gyakorlástól esetleg keménynek találod az ülőfelületet, megfelelő párnát könnyen be lehet szerezni a hangszerhez. Az állítható lábakkal némi dőlésszöget is adhatsz a cajonodnak, mellyel egyrészt az ülés is kényelmesebbé válhat, másrészt a csuklód sem ütődik a hangszer felső éléhez.

5. Hangszínek

Az első alkalmakkor érdemes az alapvető hangok elkülönítésére koncentrálni. A basszus és a pergő tónusok megfelelő szétválasztásának begyakorlása után felfedezhetőek a további hangszínek, melyek megfelelő ujjmozdulatokkal előhozhatóak például az ütőlap felső szélén. A hosszú idő alatt, amíg a hangszert használni fogod, remélhetőleg mindig felfedezel egy- egy új lehetőséget, hangszínt, technikát, mellyel a játékodat színesíteni tudod, így fejlesztve ki egyéni stílusodat.

6. Használj metronómot!

A metronóm használata nagyban elősegíti pontosságod és ritmusérzéked fejlődését. Bármilyen meglepő, még profi játékosok is használják időnként ezt a lehetőséget. A neten található online metronómok segítségedre lehetnek a kezdeti időkben, és bár kattogását egy idő után idegőrlőnek fogod érezni, de mire kellően megutálod, már el tudod hagyni, hisz belső metronómod meglepően hamar ki tud fejlődni.

7. Készíts tervet a gyakorláshoz!

Tanácsos ugyanazokat a mozdulatsorokat gyakorolni nap mint nap. Egy-egy részletet addig érdemes csiszolni, amíg már kényelmesen el tudod játszani. Ezután lehet továbblépni a következő gyakorlatra. Gyakorlás előtt szánj időt a nyújtásra-bemelegítésre!

8. Óvatosan fokozd a sebességet!

A dobos sajátosság, hogy szeretik a sebességet a játék során. Nem könnyű ellenállni. Azonban időt kell szánni arra, hogy a gyors játék megfelelően ki tudjon alakulni. Fokozatosan növeld a játék sebességét, használj metronómot, és figyelj arra is, hogy a tempó növelése jó eséllyel hangerő növekedéssel is járhat.

9. Fedezz fel új stílusokat!

A legismertebb cajon-zenészek sokféle stílust kipróbáltak mire megtalálták azt, ami nekik a legjobban fekszik. Mivel a cajon Afro-Perui eredetű ezért érdemes lehet kipróbálni azt a stílust, mellyel a hangszer története elkezdődött. Falmenco-t játszani önmagában is nagy élmény, és hangszered segítségével kicsit belekóstolhatsz más kultúrák zenéjébe is.

10. Játssz csapatban!

IMG_3122Az együtt zenélés olyan ritka élmény, melyet mindenki számára csak ajánlani lehet. A zene közösségépítő ereje vitathatatlan. Érdemes kipróbálnod magad egy csapatban, mert a legnagyobb inspirációt az érzések, ötletek megosztása adja!

10 + 1. Látogass dobos rendezvényeket, kurzusokat!

Lehetőségeid szerint menj el minél több kurzusra, koncertre és zenei rendezvényre, expókra.
Ilyen pl.: a Dobosok Farsangja, Ceglédi Dobfesztivál, de évente 2-3 alkalommal mi is szervezünk cajon kurzusokat.

Sok sikert, jó zenélést!